Ayah Meninggal Atas Sejadah Lepas Waktu Zuhur Ketika Sedang Berpuasa – Ning Baizura

Ayah kepada penyanyi Ning Baizura, meninggal dunia di rumahnya, petang semalam, akibat sakit tua.Menurut Ning, ayahnya, Allahyarham Sheikh Hamzah Sheikh Mohamed, 86, yang ketika itu berpuasa menghembuskan nafas terakhir ketika duduk di atas sejadah, kira-kira jam 2.40 petang.“Ayah meninggal dunia selepas waktu Zohor dan ketika sedang berpuasa. Adik-beradik saya melihat ayah menghembuskan nafas terakhir di atas sejadah dengan wajah tenang.

“Saya hanya sempat melihat arwah ketika dimandikan untuk solat jenazah dan mencium dahinya buat kali terakhir.“Ustaz ada beritahu ayah insan terpilih kerana meninggal dunia dalam keadaan masih utuh menunaikan solat lima waktu dan kami reda dengan pemergiannya,” katanya.

Jenazah Allahyarham Sheikh Hamzah dikebumikan selepas solat Asar di tanah perkuburan di Shah Alam, petang semalam.Ning berkata, pemergian ayahnya tidak diduga kerana arwah sebenarnya sihat.Ning yang hanya dihubungi menerusi aplikasi WhatsApp memberitahu, kehilangan arwah meninggalkan impak besar dalam hidupnya.

“Pilihan saya adalah tabah. Apatah lagi ayah pergi sehari sebelum Aidiladha yang disambut umat Islam hari ini,” katanya.Allahyarham Sheikh Hamzah meninggalkan balu, Satilah Abdullah dan sembilan anak.Sumber: BH Online