Isteri Didapati Berzina Dengan Lelaki Lain, Wajibkah Diceraikan Atau Tidak?

Soalan:Apa hukumnya bila isteri curang, dan bagaimana kalau mau rujuk dan minta maaf sama suami?Dari: Ir. Tanawali .

Jawapan:

Bismillah was shalatu was salamu ‘ala rasulillah, amma ba’du,Seringkali dalam kes perzinaan, yang lebih disalahkah adalah pihak lelaki. Padahal perempuan yang berzina, tidak lebih baik dari pada lelaki yang berzina. Terlebih ketika sudah berkahwin, dosa jauh lebih besar, kerana Allah sudah memberikan pilihan yang halal untuknya.

Apabila seorang istri selingkuh, ulama memberikan butiran sebagai berikut,Pertama, isteri bertaubat dan sangat menyesali perbuatannya, walaupun dia berusaha meminta maaf kepada suaminya, mengubah cara pergaulan dan cara berpakaiannya. Dia menjadi wanita yang dekat dengan Allah, menutup aurat dan mengelakkan pergaulan dengan lelaki yang bukan mahram.

Untuk keadaan ini, suami boleh mempertahankan isterinya dan tidak menceraikannya. Dengan dua syarat,Suami perlu bersedia memaafkan isterinya dan tidak mengungkit masa silamnya, setelah dia bertaubat.Suami siap merahsiakan kes isterinya dan tidak menceritakannya kepada sesiapa.Dengan sikap ini, insyaaAllah akan menjadi sumber pahala bagi suami, kerana ini termasuk bentuk kesabaran.

Pernyataan kami ‘suami boleh mempertahankan isterinya’ ertinya bukan kewajipan. Suami boleh mempertimbangkan kesan baik dan buruknya, untuk menentukan pilihan, cerai ataukah dipertahankan. (Fatwa Islam, no. 162851)

Ada sebahagian suami yang tak kuasa menceraikan isterinya, namun sangat sukar baginya memaafkan kecurangan yang dilakukan isterinya. Sehingga yang terjadi, suami hanya boleh marah dan marah, bahkan menzalimi isterinya. Dalam keadaan ini, pilihan cerai insyaaAllah lebih baik, dari pada mempertahankan isterinya, agar tidak menimbulkan perbuatan maksiat yang baru.Kedua, sang isteri belum bertaubat dan tidak menunjukkan penyesalan, bahkan pergaulannya masih bebas seperti sebelum ini, walaupun bia jadi dia hanya meminta maaf kepada suaminya. Info sepenuhnya Disini !!