Sebabnya : Kenapa Tiket Final Bola Sepak Tidak Dijual Atas Talian?

Penjualan tiket bagi perlawanan akhir bola sepak Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 diantara Malaysia menentang Thailand membuatkan ramai netizen tertanya-tanya mengapa penjualan tiket tidak dibuat melalui online.Hal ini kerana, ramai netizen yang mengalami kesukaran untuk mendapatkan tiket ke perlawanan akhir tersebut terutamanya bagi golongan mereka yang bekerja sewaktu penjualan tiket dibuat.

Selain itu, ada segelintir netizen yang sanggup ponteng kerja hanya untuk mendapatkan tiket ke perlawanan akhir tersebut.Perkara yang lebih menaikkan kemarahan netizen adalah pada kali ini penjualan tiket final bola sepak antara Malaysia dan Thailand dijual hanya di lokasi perlawanan, iaitu Stadium Shah Alam.

Namun demikian, Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaludin mempunyai sebab-sebab yang kukuh mengapa keputusan dibuat sedemikian rupa.Khairy menjelaskan semua persoalan dalam beberapa status yang dikemas kini di akaun Twitter.

Kata beliau, sememangnya tiket perlawanan akhir dirancang untuk dijual secara atas talian seperti sebelum ini.Namun masalah timbul apabila pembekal transaksi pembayaran atas talian tidak dapat memberi jaminan proses yang stabil.Ada kemungkinan mereka yang membeli tiket secara atas talian tidak dapat menebus tiket memandangkan jumlah yang terlalu banyak. -SK